18 огнеборци ще бъдат наградени за днешния празник на пожарната, съобщи началникът на Областното управление Противопожарна безопасност и защита на населението комисар Йордан Йорданов. От министъра на вътрешните работи обявяване на благодарност получава гл. инсп. Веселин Станков-  началник на сектор в управлението.

Главният секретар на МВР награждава с благодарност шефа на търновската пожарна Пламен Иванов и още 9 негови колеги от старата столица, както и началника на пожарната в Полски Тръмбеш Светлин Михайлов. Областният шеф комисар Йорданов пък дава награди на 6 пожарникари от региона под формата на писмена похвала.

В края на всяка календарна година се присъжда и приза от националния конкурс „Пожарникар на годината". За миналата това бе ст. инсп. Йордан Недев в категория „Превенция" на МВР.

На 1683 сигнала за най- различни произшествия са реагирали огнеборците и спасителите от областта от началото на годината. Само пожарите са били 1239 и са рекорд в сравнение с минали години. Добрата новина от лятото е, че арендатори, кооператори и огнеборци дружно не допуснаха големи пожари в нивите. Горяха само 4 пожара в житни масиви и само 160 декара са опожарените масиви с пшеница, което е едва 0,05% от всички засети площи, сочи още статистиката на пожарната.



Пожарите в частни домове са били 110, предимно през зимата. Извън това спасителите вадиха змии от къщи, пчели, опасни насекоми, няколко пъти връщаха към живот домашни любимци, редовно ги викаха да разбиват заключени врати, да смъкват котки от тераси и дървета.