Над 400 участници ще се включат в първия национален фолклорен конкурс-надпяване „Северняшки славей” с песните на Борис Машалов и Иван Пановски. Той ще се проведе на 27 и 28 септември на сцената на Летния театър във Велико Търново. До момента са постъпили над 180 заявки за участие на индивидуални изпълнители, хорове и ансамбли. Заради огромния интерес към конкурса е удължен срокът за подаване на заявките, които се очаква да надхвърлят 200, съобщи основният инициатор на събитието Анна Борисова. Народната певица е председател на Сдружение „Анна Фолк Арт”, което е организатор на фолклорния празник. Надпяването ще бъде под патронажа на кмета Даниел Панов и в подкрепа на кандидатурата на Велико Търново за Европейска столица на културата.

Конкурсът предоставя възможност за творческа изява и популяризиране на народно-песенното изпълнителско изкуство на деца от начални и средни музикални училища и профилирани паралелки по фолклор, а така също на студенти от музикални специалности. Целите на организаторите са съхраняване и популяризиране на българския фолклор и възраждане на Северняшката народна песен, а така също утвърждаване на града като значимо културно средище. Специални гости на събитието ще бъдат роднини и наследници на Борис Машалов и Иван Пановски.

Участниците ще мерят сили в две категории – индивидуални изпълнители и певчески групи за фолклор, камерни състави, народни хорове. Категория индивидуални изпълнители пък е разделена на пет възрастови групи. Има и подгрупи за любители и професионалисти. Най-малкият изпълнител е на 4 годинки, а най-възрастният на 85. Най-голяма ще бъде конкуренцията във възрастовата група от 8 до 11 години, където има записани 42 души.

По регламент всеки изпълнител ще представи по две песни, като едната задължително трябва да бъде от репертоара на Борис Машалов или Иван Пановски. Журито, което ще оценява изявите, е в състав доц. д-р Светла Станилова от Националната академия за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив,  композиторът и диригент Красимир Кондов и Сашка Ченкова от Националното училище за фолклорни изкуства в Котел.



Голямата награда на конкурса е професионален запис и аранжимент на песен от репертоара на Борис Машалов или Иван Пановски, изпълнена в конкурсната част.
Във всяка група и категория се присъждат първа, втора и трета награда, както и поощрителни по преценка на журито. Организаторите ще връчат и награди за най-млад и най-възрастен изпълнител. Всички участници ще получат грамоти.
Отличените изпълнители ще се представят в гала концерт на 28 септември вечерта, с който ще бъде закрит фолклорният празник. При лошо време конкурсът ще се проведе в Двореца на културата и спорта "Васил Левски".