Мобилен медицински кабинет ще извършва анонимни изследвания за СПИН и полово предавани инфекции на територията на област Велико Търново. Бусът, който е пригоден за тези цели, е предоставен на Регионалната здравна инспекция със заповед на министъра на здравеопазването, по програмата за профилактика на СПИН и полово предавани инфекции.  В мобилния кабинет са създадени всички необходими условия медицинските лица да вземат кръв за извършването на т. нар. „бързи тестове“ и да провеждат консултации.

„Нашите медицински специалисти досега опъваха една шатра и в импровизирани условия вземаха кръв и правеха бързи тестове за СПИН и Хепатит. Сега мобилният медицински кабинет ще ни осигури по-добри условия за работа. Освен това ще даде възможност да работим с рискови групи, които не желаят да се афишира посещението им в Кабинет за анонимно и безплатно консултиране за СПИН“, обясни директорът на Регионалната здравна инспекция Евгения Недева.

В мобилния кабинет ще се извършват анонимни изследвания за няколко заболявания – СПИН, Хепатит B и C и сифилис. Предстои да се изготви график за неговите посещения в различните населени места в област Велико Търново, като най-вероятно той ще заработи още в началото на месец октомври.