МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов” отбеляза Европейската седмица на донорството и трансплантациите. Събитието се проведе в Големия салон на болницата и започна с прожекция на късометражен филм „ТОВА Е ТВОЕТО БЕБЕ” на режисьора добил известност като „българският Алмодовар” - Христо Порязов.

„ТОВА Е ТВОЕТО БЕБЕ“ е късометражен филм, посветен на донорството на органи. Сценарият е вдъхновен от действителен случай. „Провокиран от страстта си да снимам, да разказвам и да запечатвам човешки истории, съвсем случайно попаднах на една такава, показана в телевизионен репортаж по американска телевизионна медия. Това видео ме докосна и трогна и реших да напиша сценарий по него със заглавие “ТОВА Е ТВОЕТО БЕБЕ“, обяснява Порязов, който преди седмица грабна награда „Най-добър сценарии” на фестивала в Косово. Преди това лентата му бе отличена на Европейския филмов фестивал „Мейнстрийм и ъндърграунд" в Москва.

„Вълнувам се! Виждам, че много от вас също се развълнуваха от това, което видяха. Тази седмица отбелязваме Националната европейска седмица на донорството. В България над 1100 души чакат в момента за трансплантации, в Европа – над 60 000. Целта на срещи като тази и на информационните кампании е хората да разберат какво точно правим, какво представляват мозъчната смърт, донорството, трансплантациите. Искаме всички да разберат, че хората спасяват човешки животи когато за някого няма вече надежда. Тогава ние, координаторите по донорство, идваме да отнемем тази надежда на близките, за да я дадем на някой друг, за да може той да живее. Трудно ми е в момента, трудно ми е и като координатор по донорство, защото това е най-тежката част от целия процес – да се изправиш срещу тези хора, да им обясниш, че техният близък повече никога няма да се върне и да поискаш от тях  да бъдат толкова силни и благородни, за да дарят органите му и друг човек да живее чрез тях”, каза д-р Сибила Маринова, областен координатор по донорство и началник на Отделението по анестизиология и интензивно лечение.

Тя уточни, че целта на тази кампания е хората да разберат, че тези теми трябва да се обсъдят със семействата. „Никой не си мисли, че такива неща ще се случат на него, но те се случват и то не много рядко. И когато този разговор е воден в семейството, ако човек попадне в подобна ситуация, ще може да вземе решение по-лесно, защото ще знае какво е мнението на неговия близък”, обясни д-р Маринова.



Събитието бе отворено за всички граждани и гости на старопрестолния град. Европейска седмица на донорството, която се отбелязва от 9 до 15 октомври тази година е под мотото „Да върнем надеждата на пациентите в листите на чакащи органна трансплантация в Европа!”. То цели да привлече общественото внимание, да предизвика обсъждания по темата и най-вече да предостави информация в най-прозрачен и достъпен вид за донорството и трансплантацията на органи, а това на свой ред да подтиква хората към вземането на информирано решение за органно донорство.

По време на събитието областните координатори по донорство д-р Сибила Маринова и д-р Ваня Лъчезарова връчиха статуетки „Звезди” на близките на всички донори за 2017 година. Статуетките са изработени по инициатива на Изпълнителна агенция по трансплантации, като израз на най-дълбока благодарност към роднините на починалите, чиято кончина е дала шанс за живот на много други.

Д-р Маринова отбеляза, че днес е трябвало да присъства и футболната легенда Джони Велинов от ЦСКА, който е бил успешно трансплантиран във ВМА, но е бил възпрепядстван. Въпреки това, той бе пуснат на високоговорител по телефона, за да може да каже няколко думи на присъстващите. „Искам да поздравя всички хора, които даряват органи и стават донори на нас. Искам и да ги успокоя, че в България има най-добрите лекари и да им пожелая да са живи и здрави”, каза Джони Велинов.

Стационарът във Велико Търново с координаторите по донорство д-р Сибила Маринова и д-р Ваня Лъчезарова, и колегите им във Варна са двата най--добре работещите донорски центъра в България.