Министърът на вътрешните работи Младен Маринов беше в Лясковец за поклонението по повод 5 години от смъртта на баретата Емил Шарков. След това той посети и старата столица, където в сградата на Областна администрация се срещна с представители на местната власт на всички общини в област Велико Търново.

Министър Маринов: Увеличават се случаите на нападения срещу полицаи


След като всички те зададоха своите въпроси, министър Маринов разговаря и с журналисти, като обясни какво прави МВР за овладяване на пътния травматизъм и за намаляване на броя на жертвите на катастрофи у нас. 

"Работим в няколко насоки. Едната е съвместно с други институции, които имат ангажимент по обучение, с училища, с НПО, така че се повиши културата на водачите и участниците в движението.

Изключително активна е административно-наказателната дейност. Тя се е увеличила тройно, включително и заради увеличението на размера на глобите. Смятам, че това дава не толкова желан ефект, тъй като имаме 70 убити по-малко през тази година, но целите са ни много по-високи", обясни Младен Маринов.


Министър Маринов обясни, че срещата с местната власт е поредна и се провеждат такива в цялата страна. Той обясни, че заедно са обсъдили състоянието на оперативната обстановка и най-вече взаимодействието с институциите.

Младен Маринов посочи, че се увеличава агресията срещу униформени в цялата страна. По думите му промените в Закона за МВР трябва да гарантират неприкосновеността на българските полицаи.

Той подчерта, че униформените се сблъскват с агресия навсякъде, дори и при обикновена проверка на пътя. Според него хората често претендират за права и проявяват агресия срещу полицаи, които например са прекъснали среднощен купон.

Вътрешният министър коментира и поредният случай на агресия в училище, когато десетокласничка намушка своя съученичка в Пловдив. По думите му физическата охрана в училищата не е решение на проблема с агресията сред учениците.

"За съжаление тези случаи се превръщат в ежедневие и е ясно, че има агресия сред подрастващите. Какви са причините за тази агресия аз не мога да кажа - има си институции, учителите също могат да кажат повече“, посочи още министър Маринов.

За конкретния случай от днес той обясни, че става въпрос за възникване на някакъв спор, който е започнал още вчера, а днешната ситуация е била по-скоро отмъщение.

 „Ако вървим към решаване на проблемите с физическа охрана и то в училище, няма да стигнем до никъде. Така ще научим хората, че те по всяко време могат да си решат спора със сбиване, стига да няма полиция.

Полицаят не е съдия. Той не може да решава спорове, той дава разпореждания и опазва обществения ред. Не смятам, че е редно в училище да има полицаи. Трябва да се измислят варианти  

Полицаят не е съдия. Той не може да решава спорове, той дава разпореждания и опазва обществения ред. Не смятам, че е редно в училище да има полицаи. Трябва да се измислят варианти първо да видим къде са причините за тази агресия и да се работи повече върху възпитанието.

Трябва да има повече инициативи, които да ангажират младежите с обществено полезна работа, както и с реда в училище“, каза още Младен Маринов.