Испанска фирма ще прави анализ на шестте общини, членуващи в сдружение „За чисти селища”, за готовността им да управляват отпадъците.

Проектът се финансира по програма ИСПА и ще стартира на 21 юли с работна среща между партньорите, която ще се проведе в Министерството на околната среда и водите. В нея ще участва и представител на община Горна Оряховица. Фирма „ЕПТИСА Сервисиос де Инжениериа С.А.” спечели обявената от министерството на екологията обществена поръчка с предмет „Техническа помощ за подготовка на мерки за управление на отпадъците в регионите Стара Загора, Луковит, Костенец, Левски, Борово, Велико Търново и Варна”.

На база сключения на 09.07.2008 год. договор испанската фирма ще трябва да извърши анализ на капацитета и готовността на общините-бенефициенти за управление на бъдещите инвестиционни проекти за управление на дейностите по отпадъците. Продължителността на договора е 4 месеца от датата на неговото подписване.

За проекта за отпадъци в Левски, Борово, Велико Търново и Варна са предвидени 4 263 600 евро. Консултантът ще трябва да подготви прогноза за развитие на градските територии, разделени на няколко подобекта за събиране на отпадъците, инвестиционен план за 20 години, най-неотложни инвестиции, идеен проект за инфраструктурните съоръжения, подготовка на мерки за участие във финансиране от Кохезионния фонд, подготовка на тръжни документи, включително и проект за изграждане на съответното съоръжение.



Приблизително същото се очаква и от консултанта по проекта за Стара Загора, Луковит и Костенец. Стойността за техническата помощ на този проект е 3 126 400 евро.