Празникът на горнооряховския суджук започна в петъчния следобед с много музика, настроение и разбира се димящи скари. Началото бе поставено с Регионалния преглед на старата градска песен „Божури”, в който се надпяваха над 200 участници. Гостите бяха приветствани от кмета на Общината инж. Добромир Добрев. На откриването на прегледа присъстваха и заместник-кметът Йорданка Кушева и директорът на дирекция „Образование, култура, младежки дейности и спорт, социални дейности и здравеопазване, международни връзки” Румяна Матеева.

Първата празни

чна вечер продължи с богата фолклорна програма, поднесена от най-малките танцьори на Детска фолклорна студия „Раховче“ при НЧ „Братя Грънчарови – 2002“. Щафетата от тях поеха музикантите от оркестър „Здравец“, а звездата на вечерта бе Нелина.

С много музика, кулинарни демонстрации, игри, забавления и изненади бе изпълнена програмата на ХІІІ-я Празник на горнооряховския суджук, който продължи три дни. Той се организира от Община Горна Оряховица, Исторически музей и "А. Р. Боби 03", "Родопа - 96" и "Стефанов – Иван Стефанов", единствени в страната имащи право да произвеждат горнооряховски суджук.

Вторият празничен ден започна в 11.00 ч., за когато бе насрочено и официалното отриване на Празника на горнооряховския суджук. В Горна Оряховица дойдоха заместник-министърът на земеделието Янко Иванов, областният управител проф. Любомира Попова и заместник-областният управител инж. Детелина Борисова, депутатите инж. Клавдия Ганчева и Станислава Стоянова, председателят на Общинския съвет във Велико Търново Венцислав Спирдонов, гости от съседни общини, орагнизации, институции, както и гости от чужбина.



"За мен е огромно удоволствие да бъда на вашия празник. Суджукът е един от символите на града. Безспорно не само месната промишленост, но и всички ние можем да се гордеем с факта, че „Горнооряховски суджук“ е първият български продукт със защитено географско наименование", каза при официалното откриване заместник-министърът Янко Иванов.

"Празникът на горнооряховския суджук е единствен по рода си. През годините неизменни партньори на Община Горна Оряховица за реализацията му са Историческият музей и Сдружение „Раховец 2007“. През 2015 г. в Музея бе открита първата по рода си етнографска експозиция, посветена на горнооряховския деликатес. И сега основни наши партньори са производителите на най-вкусния деликатес – фирмите „Боби 03“, „Родопа Горна Оряховица 96“ и „Стефанов – Иван Стефанов“. Като хора, мислещи за българското и родния град, се стремим да съхраним традицията, завещана ни от гороноряховските суджукари и да я предадем на бъдещите поколения, за да може славата на горнооряховския суджук да продължи да привлича към града ни хора от близо и далеч. Насладете се на незабравими празнични дни, наситени с много песни, танци, забавления и кулинарни изненади", пожела и кметът инж. Добромир Добрев, откривайки празника.



След официалното откриване сцената бе отстъпена на фолклорни състави, които ще забавляват гостите на празника, а официалните гости посетиха всеки един от щандовете. През целия имаше много кулинарни игри, викторини и разбира се много награди.

Изненадата за гостите на празника тази година бе изработването на скулптура от дърво на тема суджук. Пред погледите на всички тя бе изработена с помощта на няколко моторни резачки от Крум Велков, а творбата му ще остане да краси парк „Градска градина“. От Историческия музей бяха приготвили богат набор от сувенири, които бяха изложени на специален щанд в парка. Постоянната експозиция в Музея, посветена на горнооряховския суджук, пък бе безплатна в дните на празника.

Привечер започна и фолклорна програма с участието на Димитър Аргиров, Оркестър „Експрес бенд“, Жоро Любимеца и Валя. От 23.00 ч. на пл. „Георги Измирлиев“ гостите на Празника се насладиха на атрактивен 3D мапинг с тематика посветена на горнооряховския суджук.

Третият ден от празника продължи с програма на самодейци от общината и гости. В неделя, в Художествена галерия „Недялко Каранешев“, бе открита изложбата с картини от ХХ Международен пленер „Живописатира“. В него по традиция участват както художници от Сдружение Гоарт, така и творци от страната.

От 18.00 ч. започна вечерната фолклорна програма с участието на Национален фолклорен ансамбъл „Българи“, Албена Вескова и Крум Крумов. По традиция празникът  завърши с празнични илюминации, а след тях, на пл. „Георги Измирлиев“, отново бе показан тематичен 3D мапинг.