Ръководителите на групите-участници в Международния фолклорен фестивал се срещнаха със зам.-кмета на Велико Търново Ганчо Карабаджаков. От името на общинското ръководство той приветства гостите с добре дошли в старопрестолния град.

Чуждестранните участници бяха приети в Ритуалната зала на Общината, където се състоя традиционната размяна на подаръци. Картина от оцветено стъкло с вградена в нея огърлица-амулет подариха на зам.-кмета гостите от Китайско Тайпе. Ръководителката на аборигенската група за традиционни танци и изкуство връчи на Карабаджаков още ябълков сладкиш, приготвен по традиционна рецепта, както и рекламни материали.

Ръчно тъкан шал и кошничка с рекламни материали за страната си донесоха представителите на фолклорната група от Мексико. Те подариха на зам.-кмета декоративна кукла, облечена в национален мексикански костюм и характерни за региона сладки.

Ръководителят на молдовската група пък поднесе шоколадови бонбони и алкохолни напитки. Традиционно кавказко вино, рекламни материали и комплект матрьошки получи Карабаджаков от руския ансамбъл за кавказки танци "Казбек".



От своя страна зам.-кметът връчи на гостуващите състави луксозни албуми с историята и забележителностите на Велико Търново, картина с изглед от старопрестолната българска столица и DVD с аудио-визуалния спектакъл "Звук и светлина".

Утре към участниците във фестивала ще се присъедини и групата от Индонезия, която ще представи пред великотърновската публика традициите и културата на екзотичната страна чрез атрактивни маски и костюми.