360 музиканти от 8 оркестъра ще участват в третото издание на Международния фестивал на военните оркестри от 16 до 21 септември във Велико Търново, съобщи Валери Вълев, председател на фондация “Международен фестивал на военните оркестри”. Съорганизатори на фестивала са Националния военен университет и общините В.Търново, Стара Загора и Плевен.

Във фестивала ще участват три български оркестъра - Представителният духов оркестър на Сухопътни войски – Плевен, Гвардейският духов оркестър към Националната гвардейска част и Фестивалният сборен оркестър, съставен от представители на Националния военен университет и оркестъра на Втора Тунджанска лекопехотна бригада в Стара Загора. Международното участие включва представителни военни оркестри от Германия, Италия, Полша, Румъния и Турция.

Фестивалът ще започне на 16 септември с маршинг – дефилир на всички участници по главната улица на града. Официалното откриване и общият концерт ще бъдат пред Музикално-драматичния театър.

Шоу-спектакълът на оркестрите ще бъде на 17 септември вечерта в Двореца на културата и спорта, където се очакват и официалните гости на фестивала. Засега потвърждение има от началникът на Генералния щаб на Българската армия ген. Златан Стойков.



Изпратени са официални покани и до президента Георги Първанов, министър-председателя Сергей Станишев, министъра на отбраната, военни аташета и посланици на страните-участнички във фестивала.

В програмата са предвидени и концерти на оркестрите в Горна Оряховица, Стара Загора и Плевен.