326 157 деца в България живеят в риск от бедност, според данни на европейско изследване. Броят им на глава от населението е един от най- високите на стария континент. Данните бяха цитирани от Галина Кацева, национален координатор на проекта "Европа за децата, Европа с децата"

Пет български града са включени в международния проект за популяризиране на правата на детето, по който работи Европейският информационен център във Велико Търново. Освен в старата столица дейностите се развиват  в София, Смолян, Рудозем и Златарица.

Проектът „Европа за децата, Европа с децата" е спечелен съвместно с партньорски организации от Словения и Испания. Общата му стойност е 196 000 евро, като финансирането от Европейската комисия е със 155 000 евро.

По проекта са предвидени различни дейности, като първата- сравнително изследване на националните правни рамки за защита на правата на детето вече е приключила. На базата на резултатите от изследването ще бъдат изготвени методически помагала за преподаване в училищата. Пакетът от методически материали ще бъдат използвани и при подготовката на Европейска стратегия за закрила на детето и Европейска харта на правата на детето. Като цяло анализът, направен от Национална мрежа на детето, включваща 68 неправителствени организации в България, показва, че у нас няма добра нормативна база и практики в тази област. Експертите смятат, че е налице недостатъчно зачитане на мнението на подрастващите и е твърде ограничена информация за техните права. Те препоръчват пълноправно участие в обществено- политическия живот на младите хора, навършили 16 години.



Вече е депозирано искане в Народното събрание за свикване на Национална кръгла маса по правата на децата, съобщи Теодора Калейнска- шеф на Европейския информационен център във В. Търново. На кръглата маса ще се коментира как конкретните препоръки от анализа да бъдат облечени в законова форма.

 В началото на септември започва втория етап на проекта, когато селектирани учители от Велико Търново ще се включат в обучения по проекта. След това те ще разработят собствени уроци, свързани с преподаване правата на детето и ще представят тези уроци. До февруари 2011 година трябва да бъде готов българският вариант на пособието за преподаване в училищата на правата на детето.