14 нови комбинирани снегопочистващи машини е закупила фирма „Пътни строежи – Велико Търново”, която ще поддържа републиканската пътна мрежа, съобщи началникът на Областно пътно управление Радомир Хаджитанев на днешното заседание на Областния съвет по сигурност и управление при кризи.

Общо 74 снегопочистващи машини и 40 автомобила за борба с обледяванията включва планът на областното пътно управление за тази зима. 21 тежки машини са готови да излязат по пътищата и в момента, независимо от топлото време, посочи още Хаджитанев.

Предвидени са 14 700 кубически метра инертни материали и 1840 тона сол, които трябва да бъдат доставени в 16 пункта на областта до 15 ноември.

Директорът на Гражданска защита Петър Петров информира, че утре ще получи 40- тонен мобилен кран, който в случай на нужда ще бъде превозван на платформа за разчистване на пътищата от аварирали или закъсали тежкотоварни камиони. В изправност са и 28-тонния кран на Гражданска защита, както и трите емтелбета. 

На заседанието общините докладваха, че са извършили необходимата подготовка за действия при зимни условия. Създадени са кризисни щабове, заредени са с горива училищата и детските градини, сключени са или се сключват договори с фирми за поддръжка на общинската пътна мрежа, депонирани са инертни материали в близост до опасни пътни участъци.