Община Варна засилва контрола и организацията на охраната в града във връзка с терористичните актове в Брюксел, съобщиха от общината. "Взаимодействаме активно с Областната дирекция на полицията по реализирането на съвместни мерки за сигурност на гражданите", заяви зам.-кметът Тодор Иванов.

Той допълни, че се работи по утвърден план за противодействие на тероризма на територията на общината. Активизирана е дейността на охранителните звена, на „Общинска полиция", на дирекция „Управление на сигурността и контрол на обществения ред.

Предприемат се мерки за засилване на охраната на училища, детски градини, детски ясли, здравни заведения, както и на контрола на достъпа в административните общински сгради, допълни Тодор Иванов.

Засилват охраната на стратегически обекти и съоръжения с много хора

Усилване на охраната на отделни стратегически обекти, масови мероприятия или отделни сгради и съоръжения с масово пребиваване на хора. Това включват инструкциите, които Националният оперативен щаб по сигурността и миграцията изготви и насочи към институциите.



Инструкциите включват още извършване на проверки на степента на готовност за противодействие на терористични заплахи, проверка на изправността на комуникационните и информационните системи, проявя на бдителност и сигнализиране за съмнителни обекти и лица там, където забележат такива.

При необходимост институциите трябва да проведат допълнителна подготовка на служителите си в зависимост от характера на риска от извършване на евентуална терористична дейност.

„Надяваме се на разбирането на гражданите за предприетите мерки и да ги уверим, че те са единствено за да се чувстват те по-сигурни", заяви след вчерашното заседание на Щаба вицепремиерът Румяна Бъчварова, като поясни, че българските институции работят активно за тяхната сигурност.