55 % от младежите между 16 и 18 годишна възраст искат да напуснат България. Това сочи проучване на Учебно-консултативния център за младежта - Варна.

На преден план социолозите изтъкват несигурността, която тинейджърите имат в България. Голям процент от завършващите младежи нямат ясни и конкретни цели, защото тук икономическите фактури не ги задоволяват и търсят перспектива в чужбина, обясниха Димитър Димитров и Елена Германов от Учебно-консултативния център.

Според Димитров, възрастовата група на младежите между 18-25 години намира смисъл да се реализира в страната. Голяма част от тях са ходили в чужбина и са мили чинии, брали са плодове. Повечето споделят, че при едно заминаване не се гарантира добър живот, но заплатата е по-добра от тази в България.

Елена Германова уточни, че от “Учебно консултативен център за младежта” във Варна разработват проект „Защо останах в България”. Инициативата е подкрепена от общинска дирекция "Младежки дейности и спорт" и клуб „Дебати”. Основната идея цели да събере мненията на младите хора, които живеят във Варна и са предпочели да се развиват в страната. 

За целта са разработени анкетни карти и интернет форум, където се събират мненията. Анкетната карта можете да откриете на адрес:

http://az-izbrah-da-ostana-v-bulgaria.com/forum

Резултатите от проучването ще бъдат обобщени на кръгла маса на 23 юли.