Ръководството на Театрално музикален продуцентски център Варна разпространи декларация чрез медиите, с която внушава, че "музиканти, оперни и драматични артисти, както и артистите от Държавен куклен театър Варна, застават зад кандидатурата на кандидата за кмет на Варна Кирил Йорданов в предстоящия на 30 октомври балотаж."

Недоволството на хората, които реално правят културата във Варна, не закъсня. Във Фейсбук те вече надигат глас и се възмущават, че никой не ги е потърсил за мнение. Ръководството на културния институт очевидно е взело еднолично решение за политическа подкрепа и е причислило към пристрастията си всички работещи за сценичните изкуства, без да направи дори опит да ги помоли за разрешение.

В социалната мрежа, в коментар под разпространената декларация, актрисата Веселина Михалкова е написала: Моля, преди да ме причислите, поне ме попитайте. Аз съм зрял човек и отговарям персонално за избора си!

За Дарик председателят на актьорския синдикат във Варна Владислав Виолинов каза, че утре актьорите от ДТ „Стоян Бъчваров” ще се съберат, за да обсъдят своята реакция срещу нарушаването на конституционното им право да имат мнение и глас.



На балотажа на 30 октомври кандидатът на ГЕРБ Кирил Йорданов ще премери сили със своя опонент Веселин Марешки. Общинският съвет обаче вече е с ясен състав. Сред съветниците на управляващата партия са Даниела Димова, настоящият директор на ТМПЦ, както и нейният предшественик Славчо Славов, който освободи мястото след скандално управление.  Славов беше 16-ти в листата на ГЕРБ и е последният кандидат на партията, добрал се до местния парламент.