Оставка на ръководителя на проекта за интегриран градски транспорт Биляна Якова поиска общинският съветник Марина Карапетян. На днешната сесия на местния парламент, Карапетян повдигна темата за липсата на отчет и информация за напредъка по проекта. По нейни думи причината е, че на практика напредък няма и проектът изостава значително от сроковете.

„Миналия месец беше проведена комисия по транспорт, на която г-жа Якова трябваше да присъства и да представи отчет за развитието на поверения и проект. Още през месец март взехме решение на три месеца да се представя такъв отчет. Проектът за интегриран градски транспорт е най-важният европейски проект за града, а за момента няма развитие по въпроса, няма и отчет. За мен това е недопустимо. Общинският съвет контролира администрацията, а не обратното. Искам оставката на Биляна Якова, а дали кметът ще го направи си е негова работа, но той ще носи отговорността за провала на този проект", заяви Карапетян.

Тъй като кметът Иван Портних е на посещение в Брюксел (за представянето на кандидатурата на Варна за Европейска младежка столица) на искането на Марина Карапетян отговори зам.-кметът Пейчо Пейчев. Той увери, че ръководителят на проекта е изпратил писмен отчет до администрацията, като препоръча на съветниците да проверят дали и кога е входиран той.

„Г-жа Якова беше предупредена, че ще има заседание на комисията по транспорт. Сигурен съм, че е изпратен доклад за напредъка, така че моля да се запознаете с него. Натискът е много сериозен, но независимо от всички упреци проектът се движи ритмично и няма изоставане. Всички автобуси и тролейбусите са вече тук. Средствата са заплатени, остава да платим малка част от тролейбусите. С напрежение не помагаме. По отношение на контрола нямам никакви илюзии, че не трябва се извършва. Напротив - колкото по-сериозен е той, толкова по-добре ще се задвижат всички процедури и ще се спазят всички норми. Доволен съм, че има контрол, който ще спомогне за по-доброто изпълнение на проекта.", коментира Пейчев.



Думата взе и председателят на транспортната комисия Жельо Алексиев, който информира, че на 30 октомври е получил доклад от Биляна Якова. „Отчетът пристигна след заседанието на комисията и беше пратен само до мен, а не до всички съветници", обясни Алексиев.