На днешната сесия на Общинския съвет, варненските съветници приеха оставките на двама от шефовете на общинското предприятие „Градски транспорт ЕАД“. Това са членовете на изпълнителния борд – Свилен Камбуров и Георги Казаков, които депозираха  оставките си преди месец заради тежкото финансово състояние на транспортното дружество и невъзможността за справяне с кризата.

Решението за освобождаването на двамата беше посрещнато с аплодисменти от присъстващите в залата служители на „Градски транспорт“. В средата на миналия месец те протестираха пред сградата на компанията, като заплашиха, че ако не бъде сменен целият борд, ще пристъпят към стачни действия.

Общинските съветници сформираха и комисия в 7 - членен състав, която до 25 дена трябва да проведе публичен конкурс за избор на нови членове на борда на директорите. В комисията влизат общинските съветници Николай Джагаров, Марио Шиваров, Миглен Тодоров, Владимир Тонев, председателят на Общинския съвет Иван Луков и директорът на дирекция „Общинска собственост“ Петко Бойновски.

Служители на „Градски транспорт“ пожелаха да се включи и представител на компанията, като предложиха това да е  Борислав Танев. В крайна сметка това не се прие и комисията остана от 7 члена.



След като бъдат предложени новите ръководители, решението на комисията ще се гласува на следващата сесия на Общинския съвет и, ако бъдат одобрени, имената им ще бъдат вписани в търговския регистър. До тогава останалите членове на управителния съвет на компанията ще  продължават да изпълняват функциите си.