Окръжната прокуратура във Варна предаде на съд водач, причинил смъртта на словак и средни телесни повреди на спътника му. Тежката катастрофа стана преди малко повече от година в аварийната лента на магистрала „Хемус“

На 3 август 2017 г. дошлите на почивка в България словашки граждани спрели за кратко на аварийната лента на автомагистралата. Видимостта била отлична, а времето - горещо. 

Подсъдимият Стефан Д. пътувал от пристанище Варна за Каолиново, за да извърши втори курс с доставка на стоки от завода. 55-годишният шофьор бил уморен, тъй като предишната вечер му се наложило да спи в камиона, за да бъде натоварен сутринта. След като доставил стоката на пристанището във Варна, той поел отново за Каолиново. 

Съдят тийнейджър без книжка заради смърт на магистрала

Липсата на интензивно движение  и натрупаната умора притъпили реакциите на шофьора. Много късно той забелязал спрялата шкода в аварийната лента. Последвал удар в лекия автомобил, като заради разликата във височините на МПС-та товарният притиснал задната част на колата, счупил конзолата на теглича, който оставил диря на асфалта.


Лекият автомобил се завъртял около вертикалната си ос, напуснал пътя и се ударил в ската, а след това се завъртял и около хоризонталната си ос. Едва тогава Стефан Д. предприел спиране на управлявания от него камион. 

Пострадалите словашки граждани били настанени за лечение в болницата „Света Анна“ във Варна. Час по-късно по-възрастният Ян Л. починал в шоковата зала. Спътникът му Станислав К.  получил няколко средни телесни повреди – счупени ребра, хемоторакс, контузия на гръдния кош и други.

Съдебномедицинската експертиза, назначена по случая, посочила, че смъртта на Ян е вследствие на тежка комбинирана гръдна травма с разкъсване на аортата и белите дробове, контузия на сърцето и други тежки увреждания на жизненоважни органи, припомянт от пресслужбата на Апелативната прокуратура във Варна.   

Нито починалият водач на лекия автомобил, нито шофьорът на камиона са употребили алкохол. От приложена справка по делото подсъдимият има издадени 3 наказателни постановления и е глобяван два пъти с фиш за нарушения по Закона за движение по пътищата.

55-годишният Стефан Д. ще отговаря за престъпление по член от Наказателния кодекс, който предвижда от 3 до 15 години затвор. Предстои делото да бъде насрочено за разглеждане във Варненския окръжен съд.