Голяма част от режисьорите и продуцентите на български игрални филми, участващи на „Златната роза", напускат фестивала. Това стана ясно снощи при откриване на 29-тото издание на кинофеста. Причината е некоректната правителствената политика и финансиране на българското кино, се посочва в декларация, прочетена по време на откриването снощи.

„Напускаме фестивала в знак на протест, защото не можем да се примирим, че законодателната и изпълнителната власт в България многократно нарушават Закона за кино. Не можем да приемем, че след повече от година на лъжи и обещания, правителството отново няма да изпълни поетите ангажименти за финансиране на българско кино. Правителствената политика убива българското кино, а не може да има България без българска култура. Ако министърът на културата не е в състояние да приложи Закона за кино, смятаме, че той трябва да се оттегли от поста си", гласи декларацията.

Под документа са се подписали 34 български кинодейци, сред които: Александър Морфов, Киран Коларов, Ивайло Христов, Анри Кулев, Димитър Митовски, Борислав Чучков, Георги Дюлгеров, Димитър Гочев, Иван Черкелов, Камен Калев, Станимир Трифонов и др. Декларацията е адресирано до министър-председателя, министрите на финансите и културата, председателя на Парламента, както и до председателите на парламентарните комисии по култура, гражданско общество и медии и финанси и бюджет.

Въпреки оттеглянето на кинодейците, филмите остават на фестивала, защото са правени за публиката, обясни режисьорът Димитър Митовски.



Kъм протеста на режисьори и продуценти  официално се присъединиха и от Съюза на българските филмови дейци.

За неспазването на Закона за филмовата индустрия това лято част от режисьорите и продуцентите, инициатори на протеста на "Златна роза", са подали иск във Върховния  административен съд. Делото е насрочено за 20 октомври. Ако изходът е неудовлетворителен за нас, ще се обърнем към европейските институции", обяви Георги Чолаков - председател на асоциацията на българските продуценти.

По думите на кинодейците 10 млн. лв. по-малко са заделени за българско кинопроизводство през тази година, при норматив от 19 млн. лева. За следващата година е предвидена същата сума, като неизпълнението ще е с близо 8 млн. лева.