Ралчев и Трайков от „Живот за Варна”: Кампанията е умишлено скучна, администрацията – мудна, ДКС няма акт 16
82266

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Ралчев и Трайков от „Живот за Варна”: Кампанията е умишлено скучна, администрацията – мудна, ДКС няма акт 16
  • Ралчев и Трайков от „Живот за Варна”: Кампанията е умишлено скучна, администрацията – мудна, ДКС няма акт 16

Предизборната кампания във Варна умишлено е вяла и скучна, тъй като управляващите разчитат на твърдия си електорат и правят всичко възможно да демотивират останалите избирателите да отидат до урните на 25 октомври. Това заявиха в студиото на Дарик кандидатите за общински съветници от листата „Живот за Варна” Милен Ралчев и Светослав Трайков, съответно 6-ти и 12-ти в листата на коалицията.

Общинската администрация в морския град е мудна и тромава, а контролът за изразходване на публични средства не е ефективен, смята Ралчев. Като примери той посочи сроковете за обработване на документите и броя на електронните услуги.

За изработва не подробен устройствен план се чака средно по 163 дни, а издаването на разрешения за строеж отнема повече от година. В звеното, занимаващо се с европейските проекти, работят само 7 души, а в Бургас служителите са 30. Община Варна предлага само 11 електронни услуги, докато в Попово те са 23, в Бургас – 22, в Стара Загора – 16. Пълната електронизация на всички услуги може да се осъществи за няколко месеца, допълни Ралчев.

Светослав Трайков обвини ръководството на града, че убива в зародиш всяка инициатива на подчинените си. Като бивш председател на борда на директорите на Двореца на културата и спорта той обяви, че направената по време на неговия мандат план-сметка за ремонта на „Зала Конгресна” е била за 7,4 млн. 



„В публичното пространство се носят информации, че ремонтът е струвал 22-23 млн. лв.  Неправителствени организации поискаха информация за направените разходи по закона за достъп, но втори месец такава не им се предоставя от общината. Много пари са похарчени, а ремонтът беше направен без обществена поръчка, защото кметът я спря”, коментира Трайков. Според него обновяването на зала „Конгресна” е станало не заради, а въпреки Иван Портних, а за отпускането на сумата от 500 000 лв. за проектиране е лобирал кандидатът за кмет на „Живот за Варна” Данаил Папазов, докато е бил министър на транспорта в кабинета „Орешарски”. По думите на Ралчев след ремонта на Двореца няма издаден Акт 16.

На местността Салатанат трябва да се изготви подробен устройствен план и територията с частни имоти да бъде разграничена от останалата. По този начин ще бъде разрешен спорът за достъпа на автомобили до парка, каза още Ралчев.  

„Морската градина има историческо ядро от басейн „Приморски” до Шокъровия канал, където никога не са се движили автомобили. 60 % от имотите в Салтанат са частна собственост и не може да събираш данъци и такси от собствениците, а да им забраняваш достъпа”, завърши Ралчев.

Целият разговор е в аудиозоната.