Българинът консумира все повече мед, макар че много хора не могат да си позволят да купуват полезния продукт. Ако доскоро средногодишната употреба на мед е била около 300 грама на човек, то сега вече е 500 грама. Въпреки това изоставаме в сравнение с други страни, където се консумира в пъти повече мед, заяви председателят на Съюза на българските пчелари Михаил Михайлов.Той даде пример с Германия, където потреблението е 10 кг. годишно на глава от населението.

Михайлов обясни, че се очаква повишение на цената на пчелните продукти заради дъждовете и ниския добив през тази година. Най-вероятно медът ще поскъпне с 1 - 2 лева за килограм. Голямо търсене има на манов и акациев мед, но количествата не отговарят на нуждите на пазара, коментират пчеларите.

Годишно у нас се произвеждат между 6 и 12 хиляди тона мед. Две трети от тях се изнасят, главно за страни от Европейския съюз. Българският продукт се търси, тъй като е с високи качества. Страната ни е разнообразна като терен, с много билки, което прави меда уникален, добави Михаил Михайлов.

От днес до 16 ноември всеки ценител на пчелните продукти ще има възможността да си ги купи директно от производител. Около 20 пчелари от над 10 града ще представят продукцията си на Фестивала на меда, чиито шатри са разположени в района на хотел "Черно море".