От тази година започва изграждането на бърз автобусен коридор във Варна, който ще осигури бързо придвижване на пътниците до различни точки. Коридорът се изгражда по проект „Интегриран градски транспорт на Варна“ с цел да се подобрят качеството на живот и екологичните условия в града.

Общият бюджет на проекта е 114 438 436,44 лв., а безвъзмездната финансова помощ от Европейския фонд за регионално развитие е 90 999 831,43 лв.

Инвестициите по проекта са разпределени в 10 компонента и един от тях е бързия автобусен коридор.

Автобусната линия ще бъде с дължина 15 км и ще свързва кварталите „Владислав Варненчик“ и „Бриз. По нея ще бъдат изградени 60 нови спирки и ще бъде инсталирана система за автоматизирано управление на светофарните уредби. Предвидена е и система за информация на пътниците в реално време, която ще включва 84 информационни табла по спирките и 100 електронни информационни табла в превозните средства.



По проекта се предвижда да бъде избран един от двата маршрута:
• Вариант А- от терминала в кв. „Владислав Варненчик” по бул. „Константин и Фружин”- „Трети март”- „Януш Хунияди”- „Сливница”- „Христо Смирненски”- „Владислав Варненчик”- „Мария Луиза”- „Осми приморски полк”- „Васил Левски”- ул. „Василаки Пападопулу” до терминал „Бриз”.
• Вариант Б- от терминала в кв. „Владислав Варненчик” по бул. „Константин и Фружин”- „Трети март”- „Януш Хунияди”- „Владислав Варненчик”- „Мария Луиза”- „Осми приморски полк”- „Васил Левски”- ул. „Василаки Пападопулу” до терминал „Бриз”.

Маршрутът на бързия коридор е съобразен с възможността за привличане на най-много пътници по линията, което ще се реализира с изграждане на нова информационна система и подсигуряване на максимална достъпност до всяка спирка.

Проект „Интегриран градски транспорт на Варна” се осъществява с финансовата подкрепа на ОП „Регионално развитие” 2007-2013 г., съфинансирана от ЕС чрез Европейския фонд за регионално развитие.