Процедурата по прехвърляне на собствеността на Юнашкия салон е пред финализиране. Остава само Министерство на регионалното развитие да подготви акт за разглеждане в Министерски съвет. Това обяви във Варна министърът на младежта и спорта Мариана Георгиева. По думите й спортното министерство е направило всичко, което се иска от тях, още в края на миналата година.

Преди няколко месеца Община Варна направи пореден опит да си върне собствеността върху Юнашкия салон. За целта в края на миналата година до премиера Пламен Орешарски и министъра на спорта Мариана Георгиева бяха отправени писма с молба за положително становище символът на варненския спорт да бъде изваден от активите на „Национална спортна база" ЕАД и прехвърлен безвъзмездно на общината.

Документите вече са в МРР, тъй като то е компетентния орган по прехвърлянето на собствеността, обясни министър Георгиева. Тя призна, че кметството и Областна администрация също са свършили своята работа. А по думите й Юнашкият салон според нея е „високо емоциално натоварена спортна емблема на Варна".

„Свършихме своята работа в контакта с община Варна и кмета Портних. След това продължихме да се интересуваме , след като процедурата е в полето на Варна, как се движи, дали се движи и докъде е стигнала. Моята експертиза в Министерството на младежта и спорта регулярно партнира добронамерено с Варна. И миналата седмица поисках от експертите си да ме информират докъде е стигнало това", каза спортният министър.



Правителството отпусна 4,5 милиона лева за ремонта на Спортна зала, за да може градът да стане домакин на Европейското първенство по волейбол, припомни спортният министър. „Вярвам, че кметът Портних и Община Варна имат ресурсите и отговорността на местна власт в такава знакова община, каквато е Варна, да се справят навреме, съгласно очакванията и на Кабинета, и на местната общественост, и средствата да бъдат усвоени по предназначение", сподели Георгиева.

Обсъжда се възможността за провеждане на съвместни спортни мероприятия по линия на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество (ЧИС). А Варна би могла да бъде част от домакинството, каза още министърът.

Във Варна министър Мариана Георгиева се среща с представители на страни-членки на ЧИС. Представителите на организацията обсъждат приноса на спорта за икономическия растеж и заетостта, както и насърчаването на сътрудничеството в областта на младежта в региона.

Министър Мариана Георгиева и генералният секретар на Постоянния международен секретариат на ЧИС Виктор Цвиркун (на преден план)

Срещата в резиденция Евксиноград се организира в рамките на българското председателство на ЧИС в периода 1 януари - 30 юни 2014 г. Министрите на младежта и спорта на страните - членки на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество се очаква да приемат декларация от дискусията, чрез който ще покажат своята подкрепа към социалното включване на младите хора в Черноморския регион и към насърчаването на ефективно спортно сътрудничество от взаимен интерес.