В края на юли или началото на август трябва да започне първият етап от строителството на охранителните канали в кв. „Аспарухово”, съобщи на засезание на комисията по авхитектура зам.-кметът инж. Христо Иванов. За целта по фонд „Солидарност” бяха отпуснати 8 млн. лв.

Заради изграждането на западния охранителен канал предстои отчуждаване на части от поземлени имоти, а девет сгради, които са незаконни, трябва да бъдат съборени, тъй като попадат в района на трасето, обясни главният архитект Виктор Бузев. Той посочи, че до момента са подадени 66 възражения за западния и 4 за източния канал. Има и подписка, подкрепена от 1096 души, срещу изработването на западния канал.

Ще се търсят инфраструктурни варианти имотите, които са законно построени, да останат извън обхвата на трасето и да се впишат в бъдещите планове.

Ако Общинският съвет се ограничи само в действия по самите охранителни канали, проблемът ще се реши частично, заяви пред съветниците арх. Юлия Железова от варненската фирма – проектант. Според нея е важно трасето да бъде освободено, с изпълнение на съпровождащи улици, с постоянен контрол, извозване на сметта и осигуряване на достатъчно проходимост. По този начин районът може да се отвори за инвестиции, смята архитектът.



На този етап е важно да се сложи началото, за да се защити здравето и живота на хората там, а впоследствие ще се мисли и за естетизация, обясни инж. Иванов.

Проектът за справяне с щетите от бедствието през юни 2014 г. ще бъде финансиран с над 8 млн. лева безвъзмездна финансова помощ от фонд „Солидарност“ на Европейския съюз. Срокът за неговото изпълнение е 16 месеца, като в рамките на този период ще бъде възстановена водопроводимостта на източния и западния охранителни канали в квартала. Предвижда се да бъдат ремонтирани общо 4 моста по протежението на съоръженията, както и заустването в западен канал между Черно море и Варненското езеро.