Петима от кандидатите за депутати във Варна са работили или сътрудничили на бившата Държавна сигурност, показа проверка на Комисията по досиетата. Двама от тях са издигнати от „Партия на зелените”, а останалисте са в листите на „БСП Лява България”, АБВ и „Нова алтернатива”. Имената на всички вече са обявявани при предишни проверки на Комисията.

Кандидатът на АБВ и председател на Общинския съвет в Аврен Марин Черкезов е бил щатен служител на Държавна сигурност във Варна. Той е на 6-то място в партийната листа.

Водачът на листата на „Партия на зелените” Александър Сурталов е бил агент „Иванов”. Вербуван е през 1986 г. и е снет от отчет 4 години по-късно. Сурталов е бивш заместник-председател на ДПС Добрич и кмет на шабленското село Крапец, като през 2009 г. подава оставка.

На 4-то място в листата на „Партия на зелените” е Мемиш Мустафов. Той е бил секретен сътрудник на „Вихър”. Вербуването му е станало през 1973 г. , като няма данни кога е снет от отчет. Мустафов е бивш лидер на организацията на ДСП в Каварна, бил е и два мандата общински съветник. Сурталов е кандидат за депутат също и в Шумен, а Мустафов – в Добрич.



Поставеният на 27-о място в листата на „БСП Лява България” Нешо Нешев е бил съдържател на явочна квартира с псведонима „Хоризонт”, като вербуването му е станало през 1976 г. Неговото име беше обявено от Комисията по досиета през 2009 г., когато беше кандидат за народен представител на Съюз на патриотичните сили „Защита“.

Кандидатът за депутат на „Нова алтернатива” във Варна и Велико Търново Йордан Михтиев е бил агент „Иван” на ІV управление. Регистриран е през 1987 г. Бивш кмет на Горна Оряховица (2007-2011 г.), издигнат от ГЕРБ, която партия напуска през 2010 г. През 2011 г. е избран за общински съветник в същия град от коалиция „Заедно напред”, включваща партиите „Новото време” и „Обединени земеделци”. През 2012 г. оглавява местната структура на ГОРД, а през лятото на 2014 г. преминава към „Нова алтернатива”.

Проверката на Комисията по досиетата  е обхванала 2 996 души, от които за 98 кандидати за депутати има данни, че са работили за Държавна сигурност. Най-много сътрудници фигурират в листите на БСП – 14. В листите на "Патриотичен фронт" те са 12, а в тези на ДПС и АБВ – по 11.

Пълен списък на сътрудниците на ДС по партии може да откриете ТУК.