Парите са сред най-мръсните неща, които пипаме в ежедневието си. Банкнотитe и монетите, които са в постоянен обмен, гъмжат от микроби. Просто защото са докосвани от всякакви ръце и минават през всякакви места, обясни за Дарик доц. Лилия Иванова, ръководител на Катедра по микробиология и вирусология към Варненския медицински университет.

Не можем да не пипаме пари, но след това не бива да се лапат ръцете и да се пипат очите, въобще местата, които могат да са „входна врата" за бактериите. Хубаво е след всяко пипане на пари да се измиват ръцете, съветва микробиологът.

Навикът да се плюнчат пръстите при броене на банкноти освен неприятен за околните, може да е нездравословен за броящия. А и така се увеличава възможността за пренасяне на зарази от човек на човек.

Освен портмонетата, свърталища на микроорганизми са и предмети, докосвани от безброй ръце. Микроби в изобилие има по дръжките на вратите, кафемашините, ресторантските менюта, пазарските колички, банкоматите, асансьорните бутони и ключовете за осветлението.



„Микроби има навсякъде, по всички повърхности, включително в затворените помещения, по масите, по пода. И вдигането на прах и пипането води до попадането им по ръцете", добави доц. Иванова.

Бактерии може да има и по предмети, които се докосват от ограничен брой ръце. Дистанционното на телевизора, мобилният телефон, клавиатурата на компютъра и скоростният лост на автомобила също се замърсяват с бактерии и болестотворни микроорганизми.

Честото миене на ръцете и проветряването на помещенията е най-добрият начин да се предпазим. В известен смисъл и антибактериалният спрей и мокрите кърпички помагат, но те не се препоръчват за малки деца, съветва опитният микробиолог.