Двама младежи от Белослав бяха осъдени за опит за кражба на метални детайли от трасе, собственост на Национална компания железопътна инфраструктура. Това съобщиха от пресслужбата на Районен съд -Варна.

Седем месеца лишаване от свобода условно с 3 години изпитателен срок - това е наказанието за 26-годишния Я. Георгиев. Непълнолетният му съучастник - А. Т. на 17 години, бе осъден на „обществено порицание", което да бъде изпълнено чрез обявяване в кметството по местоживеене.

На 4 април тази година двамата подсъдими, след предварителен сговор с още едно лице и като ползвали чужд лек автомобил, отишли до бетонен канал в землището на село Тръстиково, в района на междугарието Синдел - Разделна, където предполагали ,че може да има желязо или положени кабели. С помощта на 2 чука те разрушили бетонни капаци на кабелно трасе и отнели 24 специфични технически детайла („П"-образни метални профили), собственост на Национална компания железопътна инфраструктура. Общата стойност на откраднатите детайли е 336 лева. Кражбата била осуетена, тъй като полицейски патрул забелязал двамата младежи в момент, когато товарели отнетото чуждо имущество в лек автомобил.

Двамата подсъдими са неосъждани досега. По отношение на третия им съучастник делото ще бъде разглеждано по общия ред от друг съдебен състав. Споразумението е окончателно и влиза в сила веднага.