Половин милион лева ще бъдат вложени в частична реконструкция на Колхозния пазар във Варна, съобщи Владимир Михалчев – прокурист на “Пазари” ЕАД. Ще бъдат поставени козирки над сергиите, а всички маси на търговците ще се подменят с нови. Заради големия трафик в района и липсата на места за автомобили, до края на годината ще бъдат осигурени около 40 – 50 допълнителни паркоместа. “Пазари” ще търси възможности за нови търговски площадки, тъй като предстои събаряне на част от обектите на Централния пазар заради отварянето и разширяването на улиците “Дрин” и “Пюскюлиев”, добави Михалчев.

Над 400 хил. лв. ще инвестира дружеството в изграждането на пазар на Автогара Варна на мястото на бившия битак, където ще бъдат разположени 40 нови обекта. Според прокуриста, алтернатива за допълнителни търговски места е и ул. “Баба Тонка”, която е затворена, има достатъчно площ и още от миналото е известна като търговска. При наемането на сергии на автогарата коректните търговци ще ползват 50 процента отстъпка от цената на месец, която в момента е 23 лв. на квадратен метър без ДДС.

Около 400 – 500 са добросъвестните продавачи на пазара от общо 2000, обяви Владимир Михалчев. Според него най-големият проблем е преотдаването под наем на вече наети сергии и то на три пъти по-висока цена. От днес стартират съвместни рутинни проверки на “Пазари” и НАП, които имат за цел да инспектират всички сергии, както и да отговорят на вече подадени жалби от потребители. Нелоялните търговци ще бъдат санкционирани. Вече три договора на некоректни продавачи са прекратени и то само през последния месец, не скри прокуристът. По негови думи клиентите на пазара се оплакват най-много от некачествени стоки и услуги, липса на касов бон и неточен грамаж на плодовете и зеленчуците.