Десетки мотористи протестираха пред Съдебната палата във Варна, поставяйки своите каски на стъпалата пред сградата. Тяхното недоволство беше предизвикано от условна присъда на шофьор, причинил смъртта на мотоциклетист. 

Тежкият инцидент е станал на 8 юли 2017 г. 27-годишният Денислав Ников се е движил мотоциклета си по бул. „Владислав Варненчик” в посока към центъра на града, когато на кръстовището с ул. „Георги Бенковски” се е ударил с  джип „Хюндай Теракан”, управляван от индонезиец с холандски паспорт. От получените тежки травми младият мъж е починал след три седмици в болница. 

На първа инстанция чужденецът е получил 1 година условно, а в момента се чака решение на Апелативния съд в морската столица. 

Според съдебната експертиза Денислав е управлявал мотоциклета си с 82 км/ч при ограничение от 50 км/ч, а автомобилът се е движил с 26 км/ч. И двамата водачи са преминавали на зелен светофар, но жертвата е била по булеварда с предимство.


След кръстовището има забранителен знак за преминаването на мотоциклети, а сблъсъкът е станал преди него. Именно нарушаването на забраната е дало основание на Окръжния съд да посочи в мотивите си, че Денислав е съпричинител на катастрофата, обясни баща му Николай Ников. 

„Това според мен е смехотворно, защото забранителният знак се нарушава, след като го преминеш. Оспорвам и заключенията на експертизата за скоростта. С посочените скорости колата е трябвало да напусне кръстовището за 3 секунди, а синът ми да е на 50 метра от автомобила, който му отнема предимството. За каква съпричастност и смекчаващи вината обстоятелства става въпрос при тези факти”, попита Николай Ников. 

Бащата изтъкна още, че по делото не са били изискани записи от улични видеокамери, въпреки че е имало такава възможност.