Майка на загинало в катастрофа момче завари нова трагедия на лобното му място, след като отиде да занесе цветя на паметника му. На 6 септември синът й Петър трябвало да навърши 23 години и жената решила на почете паметта му. Край разклона за варненското село Долище на пътя Аксаково-Кичево тя обаче преживява ужаса отново, тъй като там я чакали полицаи и линейки. Паметната плочата пък се оказала разрушена след удара между два автомобила, при които загина 26-годишна софиянка.

Тежка катастрофа край Варна, млада жена загина на място

Причината за поредната зловеща катастрофа на смъртносния участък е същата като при инцидента, при който на 22 май 2015 г. смъртта застига Петър и още две момичета – колите с жертвите не спират на знак „Стоп” и биват пометени от друг автомобил.

Близките на загиналите настояват в района да бъде изградено кръгово кръстовище. С това искане днес пред сградата на Областната администрация във Варна ексцентрикът Росен Марков организира пореден протест. Заедно с него беше и бабата на Ралица – приятелката на Петър, която е била заедно с него в колата във фаталния ден.

Тежка катастрофа край Варна, трима загинаха

Именно възрастната жена разказа за ужаса, който майката на загиналото момче изпитала на националния празник.



„Движението там е ад и почти всеки ден стават катастрофи. Не можем свещ да запалим, защото колите ще ни отнесат. Отгледала съм Ралица без родители от 6-месечно бебе, викаше ми „мамо”, разказа през сълзи Генка Бойкова, държейки снимка на внучката си и Петър. Заради стреса след катастрофата мъжът й заболял от рак и преди няколко месеца е починала.

Дядото на загинала студентка: По пътищата е не ужас, а пришествие

Колата „Волво“, в която пътуват Петър, Ралица и третата жертва Николета, е била управлявана от приятеля им Кирил Иванов.  Той не спира на знак „Стоп“ и лекият автомобил е пометен от микробус „Мерцедес“. Петима пътници в него също са ранени при сблъска.

„Кирил получи от Варненския окръжен съд 6,5 години затвор, а на втора инстанция – 4,5 години. На 22 септември обжалва пред Върховния касационен съд и иска условна присъда, защото бил на 22 години и трябвало да живее и да учи. А тези три деца дали не бяха млади, дали не заслужават живота. Истината за тези деца не я разбрахме, не знаем как е станало убийството”, добавя Генка Бойкова.

С ковчег пред Пътното опечалени поискаха кръгово край Долище (СНИМКИ)

Възрастната жена и Росен Марков се заканват да протестират с кръстове и ковчези всяка седмица пред сградата на Министерски съвет преди заседанията на правителството, докато не бъде изградено кръгово кръстовище в опасния участък. Според Марков това ще намали инцидентите, като за пример той посочи  кръговото кръстовище на ул. „Атанас Москов” под магазин „Метро”, където преди често са ставали катастрофи с жертви.

Протестиращите влязоха в пререкание със служител на Областна администрация заради кръста, който поставиха пред държавната сграда.

„Кръстовете на друго място. Правите се на артисти, нищо не можете да постигнете.  Не внимават, пият, карат и нямат качества, защо не спират на знак „Стоп”, кой е виновен, бяха част от репликите, които охранителят размени с протестиращите.