Без продължаване на удължителния бюджет и при неприет държавен бюджет за тази година общините може да се върнат в ситуацията от 90-те години със забавяне на изплащането на заплати.

Затова предупредиха кметовете на Монтана Златко Живков и на Генерал Тошево Валентин Димитров по време на националната среща на финансистите от общините в страната, която се провежда край Варна. Форумът е организиран от "НСОРБ - Актив" и НСОРБ. В деловата програма вземат участие над 340 експерти. Акцент в дискусиите са работата на общините в условия без приет държавен бюджет, предложенията за промени в Закона за публичните финанси и подготовката на местните администрации за преминаване към единната европейска валута.

Удължаването на удължителен бюджет означава притеснения за всички, макар че това е по-добрият вариант от това да няма нито бюджет, нито удължаване след 10 юни, коментира Златко Живков.

Той уточни, че макар от 20 години да е в местната администрация, не помни подобна ситуация. Удължаването е до редовен бюджет, а това е обтегаема формулировка, което значи, че ситуацията може да остане същата до 2024 година, посочи кметът на Монтана. И допълни, че на практика това означава сериозно изоставане и липса на планиране за работата и развитието на общините.


Финансовото министерство обяви колко ще може да харчи държавата, ако няма нов бюджет

Голяма част от администрациите приеха за тази година някакви прогнозни разчети, макар че и те са условни, допълни Валентин Димитров. По думите му апелът на кметовете към депутатите от настоящото Народно събрание е да приемат най-после Закона за държавния бюджет. Димитров припомни, че е редно вече да започнат обсъжданията за Бюджет 2024.

"Ние може да нямаме бюджет за тази година, какво ще правим за следващата? Удължителният закон ни развърза донякъде ръцете, но това не е решение", каза кметът на Генерал Тошево. Колегата му от Монтана допълни, че общините са в изключително трудна ситуация – финансовото им състояние е още в 2022 г., а трябва да подготвят 2024-а, без да знаят как ще изкарат изобщо настоящата. Удължителните бюджети не са редовни, така няма визия, обясни Живков. Той допълни, че много общини имат притеснения и за реализацията на социалните си програми. Планирането месец за месец създава притеснение у хората, коментира Живков.

Двамата отчетоха, че в страната има много общини със забавени или направо спрени инфраструктурни проекти. Според тях основната причина е инфлацията и поскъпването на строителните материали. Много трудно който и да е кмет може да обясни на гражданите защо улиците не са оправени или още по-лошо, са разкопани и оставени така, коментира Живков. Според него в момента общините са единствените работещи институции в страната, без да се "снишават" заради поредните избори. "Няма значение кой кмет от коя политическа сила е избран, работим, защото иначе обричаме на провал и последните надежди на хората, че нещо в страната се прави", посочи Живков.

Кметовете отправиха апел и за по-бързо приемане на законите, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост. Те посочиха като сериозен проблем и това, че все още работят с финансови "остатъци" от оперативните програми от предходния програмен период. Поредицата от кризи през последните години и настоящата политическа показаха, че в България най-после трябва да настъпи финансова децентрализация, каза Димитров. По думите му е наложително част от държавните приходи да бъдат преотстъпени на общините, да има промяна в Закона за местните данъци и такси, общините да се сдобият с по-голяма оперативна и финансова самостоятелност. 

На въпрос дали местните администрации са притеснени да преминат към евро, кметът на Монтана посочи, че въпросът не е дали ще бъде приета тази валута, а кога. Според него общините ще се справят, но би следвало държавата да проведе мащабна национална кампания по темата, да бъде обяснено на всички – и в големите градове, и в най-малките села, че няма да има никакви страшни трусове, нито обедняване. Бедата е, че хората нямат информация, а междувременно някой си играе с техните страхове, посочи Живков. 
Мила Едрева, Данаил Войнов/БТА