Джебчиите се движат по двойки, ползват и деца, се отбелязва в информационна брошура, разпространявана на 10 езика
Избягвайте запознанствата със съмнителни лица, които предлагат обмяна на валута или други сделки при съмнително изгодни условия. Участието в нерегламентирани хазартни игри, особено на улицата, крие риск от измами. Това са част от основните съвети и препоръки към гостите на българските курорти, изготвени и разпространявани с брошура на Областната дирекция на МВР-Варна.

По време на престоя си избягвайте носенето на големи суми пари в брой със себе си, особено на плажа или през нощта. Внимавайте в тесни пространства – автобуси, подлези, стълбища, магазини. Джебчиите се движат по двойки, ползват и деца, се отбелязва още в информационната брошура.

От МВР съветват летовниците по възможност да теглят пари само от банкомати в хотела или до/в банка.

Когато излизате от хотелската стаята, се уверете, че сте затворили прозорците и сте и заключили входната врата. Предайте ключа на рецепцията. Паркирайте автомобилите си на разрешените за целта места или на охраняем паркинг. Избягвайте да оставяте в тях ценности, документи и пари. Уверете се, че сте заключили автомобила, са някои от останалите съвети.


В случай на задържане от полицията, имате право на преводач, телефонно обаждане и право на адвокатска защита и медицински преглед. Служител на полицията ще уведоми Министерство на външните работи за вашето задържанe с цел предаване на съобщение на дипломатическата мисия на вашата държава. Имате право сам, с помощта на преводач, да уведомите дипломатическия ви представител, пише още в информационната листовка.

Брошурата на МВР-Варна се разпространява на български и 10 чужди езика.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК