Честванията ще започнат още от следващия сезон
Даниела Димова пред Дарик
96719

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Даниела Димова пред Дарик
  • Даниела Димова пред Дарик
Варненският драматичен театър „Стоян Бъчваров” започва подготовка за отбелязване на своя вековен юбилей след три години. Това обяви във варненския ефир на Дарик директорът на ТМПЦ-Варна и шеф на общинската комисия по култура Даниела Димова. През юни, когато морската столица събира театралния елит заради фестивала „Варненско лято”, е моментът да се организира честването, смята тя.

Ще бъде учреден инициативен комитет с национално участие и гости от чужбина, който да направи предложения за програма за 100-годишнината. На юбилея ще бъде посветен и спектакъл с гост-режисьор Явор Гърдев, който ще постави с варненската трупа. Отправено е и запитване за участие към режисьора Галин Стоев, който е директор на театъра в Тулуза, добави Димова.

След Великден Варненският театър започва подготовката за премиерата на постановката „Без резерви”. Пиесата е на Георги Михалков, а за нея е направен специален кастинг. В главната женска роля ще бъде актрисата Яна Маринова - звездата от филма „Привличане”.

Премиери предстоят и в Операта.  На 29 и 30 април са предпремиерите на операта „Пепеляшка”. За първи път в Европа ще бъде поставен мюзикълът „Да пееш под дъжда”, отново през април и на варненска сцена.


Изненада за публиката ще бъде и мюзикълът „Зоро” на 28 юни, в който ще се изявят външни актьори и певци, спечелили кастинг.

Тази година общинският фонд „Култура” разполага с 1 млн. лв., които ще осигурят добро покритие през цялата година на традиционните фестивали и нови проекти, увери Димова. Проектите се оценяват от 11-членно жури – експерти в различни области.

Най-голямо е финансирането Международния театрален фестивал, който е визитката на Варна, подчерта директорът на ТМПЦ. По нейни думи около половината от подадените проекти по фонд „Култура” се одобряват за подпомагане със средства.

Общината ще се включи с финансиране на концерта на MTV през лятото, както и за българския сериал „Измислен герой”. Местната хазна ще отпусне 20% от общата сума от 288 000 лева за производството на филма.

Това ще бъде реклама за Варна, посочи Димова. Средствата ще дойдат от общата рамка на бюджета. Парите за концерта на MTV в размер на 300 000 лева вече са гласувани и са от местната хазна.

Целият разговор с Даниела Димова е в прикаченото аудио.