Две минути разделиха Черно море от престижно реми срещу ПСВ Айндховен. Варненският тим загуби с минималното 0:1 от холандския гранд в първа среща между двата отбора от Лига Европа, трети квалификационен кръг. "Моряците" играха стабилно, а вратарят Илко Пиргов бе с основни заслуги, за да се запази резултатът 0:0 чак до 93-та минута.

Единственият гол реализира Марселис, не и без късмет, след центриране от корнер и разбъркване в пеналта. За ПСВ резерва бе българският защитник Станислав Манолев, но националът остана на пейката и не дебютира в този двубой. ПСВ Айндховен излезе на „Филипс Стейдиъм” с много самочувствие и започна да атакува от първата минута. Момчетата на Фред Рутен настъпваха по всички линии и търсеха пролуки в отбраната на Черно море.

Варненските футболисти обаче се държаха много добре, не се стъписаха и действаха сигурно, за да предотвратят попадение във вратата на своя страж. Илко Пиргов бе звездата на Черно море в този двубой, като направи великолепни спасявания и отчая звездите на ПСВ Тойвонен, Афелай, Енгелаар и Джуджак. Последният имаше най-добрите възможности да разочарова българския състав по-рано в срещата, а при удар на Афелай през второто полувреме Илко Пиргов направи най-акробатичното си спасяване.

Най-чистата ситуация, в която Черно море можеше да отбележи, дойде след грешка на десния бек Ян Кромкамп. Той не успя да спре една върната назад топка и тя попадна в Здравко Лазаров. Ветеранът нахлу от ъгъла на наказателното поле и стреля по диагонала, но Исаксон отрази шута му. През първото полувреме „моряците” по-често поглеждаха напред, като Мирослав Манолов бе активен в атака, докато след почивката целта на тима като че ли стана запазването на равенството.



Не особено качествени изяви имаше португалският рефер на срещата Лусилио Кардосо Кортез, който пощади холандските футболисти на няколко пъти, но не се посвени да вдигне четири жълти картона за гостите от България. Старши треньорът на Черно море Никола Спасов обаче няма проблеми с наказани за реванша, тъй като от предишния кръг няма натрупани картони. Вторият мач между Черно море и ПСВ Айндховен е след седмица, на 6 август, на стадион „Лазур” в Бургас.