В родното село на Ахмед Доган Дръндар ДПС продължава да губи влияние, установи проверка на Дарик. На изборите на 5 октомври партията регистрира най-ниския си резултат като брой и относителен дял гласове. Тенденцията за намаляване на подкрепата за нея се наблюдава от парламентарния вот през 2013 г., когато на него за първи път участва учредената от Касим Дал и Корман Исмаилов Народна партия „Свобода и достойнство“ (НПСД).

На изборите за 43-то Народно събрание от 103 действителни бюлетини 64 (62 %) са за ДПС, а 32 (31 %) са за Реформаторматорския блок, част от който е НПСД. В 27 от подадените за РБ бюлетини избирателите са използвали преференциален вот, като са обелязали втория в листата Касим Дал. Останалите 7 гласа в секцията се разпределят между 6 партии.

Спрямо парламентарните избори през 2009 г. гласовете за ДПС за намалели повече от два пъти. Тогава за партията са гласували 144 души или 91 %. Няколко месеца по-рано същата година – на изборите за Европейски парламент, ДПС печели 121 гласа или 94,5 %.

Монополът на Движението за права и свободи е сериозно разклатен на парламентарните избори миналата година. Тогава за него гласуват 76 жители на селото (65 %), а 32 души (27,6 %) пускат бюлетина за коалицията „Център Свобода и достойнство”, в която тогава участва НПСД. Спадът продължава и на вота за европейски парламент през пролетта – ДПС получава 72 гласа, а втора политическа сила в селото е Реформаторският блок със 16 гласа.



В Дръндар продължава живее майката на Доган Демире. Селото, което се намира във варненската община Суворово, стана популярно преди няколко години, след като почетният председател на ДПС вдигна там луксозен дворец, предназначен да бъде детска градина. Собствеността върху имота после беше прехвърлена на фондация „Хермес”.