Бракуваха близо 30 кг негодни храни в детски заведения във Варненско
32883

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Бракуваха близо 30 кг негодни храни в детски заведения във Варненско
  • Бракуваха близо 30 кг негодни храни в детски заведения във Варненско

28,6 кг храни от животински произход са бракувани от ДВСК в детски заведения във Варненска област. Това заяви за Дарик д-р Пенка Димитрова, началник отдел "Контрол на хранителни обекти и храни" към РИОКОЗ-Варна. От тях 25,5 кг са месни и 3,1 кг - млечни, обясни д-р Димитрова и допълни, че от страна на ДВСК са издадени 33 предписания и 3 разпореждания за унищожаване на суровини и храни от животински произход.

Общо 89 проверки са извършени във Варненска област за периода от 10 до 17 септември. Проверени са 6 млечни кухни, 76 детски градини, 7 ясли и един склад. Няма констатирани отклонения в  грамажа и състава на порциите, каза д-р Димитрова.

По отношение на здравно-хигиенните норми в две частни детски млечни кухни – „Лакомник” и „ВИП бебе”, са издадени две предписания за отстраняване на нередности. Д-р Димитрова посочи, че става дума преди всичко за ремонтни дейности. „Това, че са изпадали 1-2 фаянсови плочки, не означава, че не е чисто”, обясни специалистът.

Предписания са съставени и на няколко детски градини. Те са издадени заради недостатъчния брой хладилници за разделно съхранение на хранителни продукти или заради амортизирани съоръжения с корозирали повърхности.