Заможни семейства изпращат адвокати в училищата, когато биват канени за разговор относно поведението на своите деца. Това разкри в ефира на Дарик Варна шефът на Регионалното управление по образование Венцеслава Генова, която добави, че това е едната група родители, най-често прибягваща до вербална агресия към учителите. Другата се състои от ниско образовани родители, които често вдигат скандали, смятайки, че децата им имат само права, но не и задължения. 

От началото на учебната година няма физически посегателства над варненски учители. Регистрирани са обаче 18 случая на вербална агресия спрямо тях, предимно от ученици.

„Тя се състои в незачитане на авторитета на учителя, пречене на останалите ученици или демонстративно занимание с нещо друго по време на час. Учителите не могат да преборят агресията, която е във всеки един от нас, но могат да я управляват в положителна посока, като помогнат на децата се изявяват”, коментира Генова. Тя препоръча на родителите да обръщат повече внимание на децата си и да разговарят с тях.  

Варна е област, която е на първо място в страната по обезпечаване на медицинско обслужване в училищата. В региона са назначени 46 лекари и 106 медицински сестри на пълен или половин щат, което е станало с помощта на общините. 


3306 са зрелостниците, които ще завършат средното си образование тази година. Тенденцията е всяка година випуските да намаляват, което се дължи и на спада на механичния прираст на Варненска област. 

245 ученици от различни училища се били включени във външно оценяване след 9. клас по български език и литературата. Техните резултати са над средните за страната.

„Проблемът с владеене и овладяване на българския език е сериозен проблем и колеги работят сериозно по него”, добави Генова.