Безплатни прегледи за бъбречни заболявания ще се проведат в Аврен и Вълчи дол през следващата седмица.

Текат записвания по десет общински здравни програми

Специалисти от Клиниката по нефрология в УМБАЛ "Света Марина"-Варна ще консултират пациенти от населените места в Община Аврен на 14 май (вторник) от 9.00 до 15:00 часа в здравния дом и във Вълчи дол на 15 май (сряда) от 9.00 до 15.00 часа на първия етаж в поликлиниката.

Желателно е пациентите да имат изследвания на обикновена урина, креатинин и пикочна киселина. Безплатните прегледи са част от информационна кампания, посветена на донорството и трансплантациите, която стартира във Варна и се провежда със съдействието на Астелас, подкрепена от УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна, Медицински университет, Изпълнителна агенция медицински надзор, medconsult.bg, Община Аврен и Община Вълчи дол. 

Специалистите нефролози препоръчват хората да правят редовни профилактични прегледи, за да бъдат овладяни навреме бъбречните заболявания. Много хора дори не знаят, че са с хронично бъбречно заболяване. 


Рисковите фактори за това са много - високо кръвно налягане, диабет, тютюнопушене, наднормено тегло, фамилна обремененост. Нефролозите препоръчват на всички над 50 години, които имат един или повече от тези симптоми, да правят редовни профилактични прегледи.