20-годишният абитуриент от Строителния техникум Красимир Жел., задържан преди дни с близо 180 грама марихуана, от днес ще търпи постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража", определена от Варненския окръжен съд. Това съобщиха от пресслужбата на Съдебната палата.

При обиска в дома на обвиняемия са намерени 3 пакета с марихуана, чието общо тегло е 179,24 грама. Младежът е дал подробни обяснения за притежаваната от него дрога, в това число и за начина, по който я придобил. Още в първите часове след разкриване на престъплението са разпитани множество свидетели. От техните показания и от други веществени доказателства се установява, че Красимир не само е притежавал голямо количество дрога, но е припечелвал през зимната ваканция, като продавал от нея на зависими лица.

Анализът на всички събрани материали и доказателства води съда до категоричния извод, че младежът е извършител на престъплението, което законът наказва със затвор от 2 до 8 години. Към тези аргументи за постоянния арест съдът добави и двете предходни присъди на Красимир, който още като непълнолетен е бил наказан два пъти с пробация заради кражби. Към материалите по делото е и характеристиката на абитуриента от Строителния техникум, който от началото на учебната година до 15 ноември 2011 е допуснал множество извинени и 54 неизвинени отсъствия. Независимо от факта, че повтаря 11 клас заради лош успех, Красимир бил отстранен от училище в средата на ноември заради това, че влизал в час пиян. След 2 седмици Педагогическият съвет на училището ще вземе решение какво наказание да му наложи.

Определението на съда подлежи на обжалване.