В прохладните нощи на Стара Загора от 21 часа на сцената на Античния форум „Августа Траяна“ от 19 до 27 юли Държавна опера-Стара Загора ще представи един емоционален концерт, две премиерни оперни и балетни заглавия.

Специално за публиката на „Летните музикални вечери на Античния форум“ ще бъде изградена амфитеатрална трибуна с 500 седящи места

На 19 юли е концертът на легендарната групата „Фондацията“ и оркестъра на Държавна опера-Стара Загора с диригент Владимир Бошнаков. Ще прозвучат любимите песни на три поколения българи "Пак ще се прегърнем" на ФСБ, "Няма връщане назад на Б.Т.Р., "Червило" на Дони и др. В концерта обичаните от публиката музиканти редуват незабравимите хитове на групите, от които е започнала знаменитата им кариера. "Фондацията" се оказа добър музикален проект, защото разчете добре носталгическите пристрастия на няколко поколения, коментират специалисти на музикалния живот у нас. Групата е в състав Кирил Маричков, Иван Лечев, Добрин Векилов-Дони, Славчо Николов и Венко Поромански. „Фондацията“ е основана в началото на 2013 г. Тя е една от супергрупите в България. Участниците ѝ изпълняват най-големите си хитове в нови акустични аранжименти. „Фондацията“ не може да бъде наречена група от музиканти. Техните песни и музика не са просто музикални изпълнения. „Спокойно може да кажем, че това е разходка по пътя, на който са описани надеждите, преживяванията и мечтите на няколко поколения у нас. Навремето ние се деляхме на ФСБ и „Щурците“. Днес тази формация ни събира“ – казват музикантите. Всеки техен концерт си заслужава, дори и да не сте от поколението, което трудно получи своята свобода.

Световната премиера на операта „Траян в Тракия“, написана специално за Старозагорската  опера, е на 25 юли в естествената среда, в която се развива действието. Музиката и либретото са на Андре Катели. Действието се развива в град Августа Траяна, античен Берое, сегашен Стара Загора през 106 г. сл. Хр. Меда, дъщерята на Орол, жрец на Сабазий, се влюбва в Марчело – преторианец, воин на Рим. Те планират да избягат в Коринт. Измяната им е разкрита от Орол, но и тримата са заловени от римските воини. Предстои им да бъдат разпънати на кръст – Марчело заради предателство, Меда заради вероотстъпничество, а Орол като фанатик. Вестоносец извествява идването на Император Траян, който публично да отсъди, каква да е съдбата им! Диригент на премиерния спектакъл е Антъни Арморе, режисьор Мортен Роесен, сценографията е на Тодор Демеров, костюмите са на Теодора Джамбазова. Участват солистите на Държавна опера-Стара Загора Теодор Петков, Едуин Кей, Игнат Желев, Николай Моцов, Елена Мишинова, Тереза Бракалова, Христо Иванов, Костадин Якшев, хор и оркестър, Прабългарска школа за оцеляване „Багатур“.


На 27 юли античността отново „е на ход“ - в премиерата на балета „Антигона“ с хореограф Людовик Парти. „Антигона“ е едноактен балет по музика на Теодор Антониу, Арво Перт, Микис Теодоракис, Джовани Солима, Никос Скалкоттас, Фредерик Шопен. Сценографията е на Тодор Демеров, костюми Мария Христова. Солисти са Анелия Димитрова, Фредерико Пинто, Ивайло Янев, Франческо Бориелло, Джоузеф Райт, Каито Такахаши, Фиорди Лоха, балет на Държавна опера-Стара Загора. Разказвач Светла Тодорова. Балетът е вдъхновен от „Антигона“ от Жан Ануи.

Билети на касите на Държавна опера-Стара Загора и онлайн www.operasz.bg