Стотици старозагорци изпълниха двора на катедралния храм „Св. Николай“, за да вземат частица от Благодатния огън.

Точно в полунощ, Старозагорският митрополит Киприан прогласи Христовото Възкресение и отправи Пасхалното си послание, в което се казва, че 


„Възкресението на Спасителя е не само утвърждаване на истинността на Христовото слово и венец на благия промисъл на Пресветата Троица за хората.

Това събитие е връх в историята на човечеството, дало начало на Новия Завет, на Бога с човека. В Пасха са скрити и раждането на Царството на благодатта, и епохата на спасението. В този ден тържествува Божията обич! Светът става свидетел на нечувана до тогава проява на жертвена любов.


Няма миг от земния живот на Спасителя, който да не е видимо тихо, но вечно доказателство за съществуването й“.


Акцент и в тазгодишното му обръщение към миряните беше пандемичната обстановка

„В света скърби ще имате“ /Йоан 16:33/ – предупреждава нашият Спасител. Думите Му сега, по време на пандемията, трябва не само да ни бъдат утеха ,но и да ни укрепват с вяра и дръзновение да преминем през сегашното предизвикателство. Наистина пострадаха близки и далечни хора .Някои се излекуваха от Ковид -19, други завършиха земния си път, оставяйки след себе си много тъга. Като хора, в душите ни се утаи умора , а в някаква степен и безнадеждност.

Това са част от човешките ни немощи, а силата ни се крие в страшните слова, с които Ангел Господен се обръща към жените мироносици, дошли да видят гроба и помажат тялото Иисусово: „… зная, че търсите разпнатия Иисуса; няма Го тук: Той възкръсна, както беше казал!“ /Мат.28:5-6/. Ето я ярката светлина на Христовото Възкресение! Господ ни дарува безсмъртие и вечен живот. Иисус Христос утвърди навеки, че който вярва в Него, и да умре, ще живее/ Йон. 11:25/. Той отвори дверите на царството Божие и никой вече не може да ги затвори /Откр. 3:8/. Това е и скръбта, от която ни избавя Пасха. Христовото Възкресение е освобождаването ни от бъдещите вечни мъчения и от властта на греха.


Нека не го забравяме, защото само така истинно ще се докосваме до светите тайнства на Църквата, ще се изповядваме и причастяваме, с готово сърце ще приемаме тази скъпоценна възможност, дарувана ни от Бога – опрощаването на греховете ни.“

В църквата архиереят отслужи Божествена св. литургия, в която участва и Хорът към катедралния храм „Св. Николай“, с диригент Мария Колева.

Днес в 11:00 часа, отново там, ще бъде отслужено Пасхално вечерно Богослужение по време, на което се чете Св. Евангелие на различни езици.


В службата ще участват всички свещенослужители от Стара Загора. За втора поредна година е отменен традиционният прием в Митрополитския дом. 

"Пасха е духовна пъртина, по която трябва да преминем, за да видим страданието в надземната му перспектива, в проекцията на Духа", напомни във Велкденското си послание Старозагорският митрополит Киприан.

"Трябва да поемем по нея, ясно осъзнали, че не бягаме от болката, а предприемаме полет над нея. Това извисяване ще помогне на душите ни да осъзнаят факта, че сме извикани от небитието за вечен живот от обичащ ни Отец. Той ни държи ръката, когато правим трудни стъпки по стръмнините на личните си Голготи, за да срещнем собственото си възкресение.

Христос Воскресе!"