Стотици старозагорци сведоха глави пред паметника на Христо Ботев и отдадоха почит пред подвига  хилядите знайни и незнайни герои, дали живота си за свободата на България.

Актьорът на Драматичен театър „Гео Милев“ Георги Райчев припомни факти от живота на великия българин, тръгнал по пътя на борбата за освобождение на народа и родината си. Емблематичното стихотворение на Христо Ботев „Хаджи Димитър“ изпълни Светломир Петков от театрална школа „ЖЕСТ“ към ЦПЛР Стара Загора.  


„Днес е паметен ден, един от многото, които са вписани в календара на България. На този ден всички ние прекланяме глава пред подвига на Ботев.

Подвигът на Ботев, който е един събирателен образ на всички онези знайни и незнайни герои, отдали живота си за свободата. За свободата на нашето Отечество, за свободата на Родината“, каза зам.-кметът Иванка Сотирова. 


Венци на признателност бяха поднесени от Община Стара Загора, Общински съвет Стара Загора, областен управител, Втора механизирана бригада, Средно училище „Христо Ботев” и Тракийски университет. Малки и големи старозагорци отрупаха с цветя паметника на Христо Ботев, както и на Хаджи Димитър в подножието на Аязмото.