От края на месец август до този момент Трудово-експертната лекарска комисия по очни болест към Университетска болница- Стара Загора не работи. В средата на август тримата лекари- д-р Кирилка Рускова, д-р Ивайло Дочев и д-р Валентин Христозов, членове на ТЕЛК са уведомени, че не могат едновременно да работят като специалисти в комисията и като лекари, работещи в лечебно заведение по договор с Националната здравно-осигурителна каса. По заповед на д-р Румяна Тодорова, изпълнителен директор на НЗОК членовете на ТЕЛК трябва да изберат – членството в трудовата- експертна комисия или оказване на извънболнична медицинска помощ по договор с НЗОК. Тримата лекари подават молби за неплатен отпуск, след което напускат комисията. Това съобщи доц. Валентин Стоянов- изпълнителен директор на УМБАЛ Стара Загора.

“Голяма беше изненадата ми, когато в сряда получих заповед с дата 28 ноември, с която ТЕЛК към Университетската многопрофилна болница се закрива и се разкрива нова комисия в Многопрофилната болница “Стоян Киркович” каза още доц. Стоянов. “В това няма нищо лошо, но учудващото в случая е, че за председател на комисията отново е предложена д-р Рускова, която остава с непроменен статут, тоест има договор с Районната здравно-осигурителна каса” допълни доц. Стоянов.

Трудово-експертната комисия по очни болести обслужва население от 1.5 млн души от 5 области- Старозагорска, Сливенска, Ямболска, Бургаска и Хасковска.