За първи път след повече от половин век една от емблематичните стари аристократични къщи на Казанлък - Папазовата, се ремонтира. Ремонтът е дело на настоящият й собственик, който преди години купува реституирания имот от наследници на фамилията Папазови, живяла някога в този дворец.
Започналите ремонтни дейности включват подмяна на покривната конструкция, външно и вътрешно укрепване и освежаване.
Възстановяването и реставрация се извършват по оригинални снимки на къщата от преди повече от 130 години.
Новият стопанин на къщата е категоричен, че целта е съхраняване на къщата .


Повече от 15 години една от най- красивите и емблематични къщи на Казанлък стои заключена и се руши, само на метри от сградата на общината. Преди да бъде реституирана през 1995 година от наследниците на рода Папазови и впоследствие препродадена на частен предприемач, къщата , строена през 1860 година се използва за различни цели: била е административна сграда, детски дом, за известно време и търговски комплекс, ритуална зала за радостни обреди. 


Папазовата къща е призната за архитектурно-строителен, исторически и художествен паметник на културата от национално значение.


Интересният дом на фамилията розотърговци Папазови е свързан с интересни истории от нашето минало.
Малко известен факт е, че в тази къща се е отбивал Васил Левски, при визитите си в Казанлък, на два пъти е отсядал генерал Скобелев, както и генерал Гурко. Българският княз Батенберг също преспива една вечер в къщата на богатата розотърговска фамилия Папазови , на път за Пловдив по време на Съединението.
Други интересен факт около историята на Папазовата къща е, че и по време на Руско-Турската освободителна война и именно в нея са водени първите преговори между руската главна квартира и турските пълномощници, за изготвянето на проекта за Санстефански мирен договор, превърнат година след това в официален документ, провъзгласяващ раждането на свободната българска държава.
Жените от рода Папазови са се славели с неотразим чар и хубост, оценени от видни български политици. Внучката на Ботьо Папазов- Евдокия се жени за известния  български археолог и изкуствовед, министър- председател на България в началото на 40-те години на 20-ти век- Богдан Филов. Нейната леля - Милка пък става съпруга на друг виден старозагорец Иван Салабашев- министър на финансите в кабинета на Стамболов.


Фамилията розотърговци Папазови е белязала трайно българската индустриална история и развитието на Казанлък през 19-ти и началото на 20-ти век.
Още през 1820 година представителят на рода Папазови - Дончо създава фирма за търговия и производство с розово масло в Казанлък. Със синовете си Димитър и Ботьо 38 години по късно, през 1858 година основават първата българска търговска къща за износ на розово масло "Дончо Папазоглу и синове", която чрез канторите си доставя розово масло в Цариград, Париж, Лондон, Дрезден, Виена, Ню Йорк и др. През 1873г. розовото масло на „Братя Папазоглу" печели златен медал на изложението във Виена.
Единият от братята Папазови -Ботьо построява в Казанлък първата фабрика за дестилация на розово масло.
Славният род на Папазаголу подпомага с пари националноосвободителната борба, известни са и като големи дарители за православни храмове в района.
Родственик на фамилията Папазови - Александър е основател на първата българска парфюмерийна фабрика в Пловдив, дала началото на фабрика „ Ален мак".
Известните в средата на 70-те години на 20-ти век български мореплаватели Дончо Папазов и Юлия Гурковска, също са представители на рода Папазови.