От 31 октомври, четвъртък в Регионална библиотека „Захарий Княжески“-Стара Загора е подредена фотоизложба „Морски фарове“, дело на фотографа Владимир Спасов. Тази дата е избрана неслучайно - 31 октомври е международен ден на Черно море.

Какво, къде, кога в Стара Загора

На тази дата през 1996 г. е подписан Стратегическият план за действие за възстановяване и опазване на Черно море, първият международен документ, посветен на предизвикателствата на неговото устойчиво развитие.

Авторът прави „портрети" на изчезващите морски навигационни светлини от Ахтопол до Шабла. Поради навлизането на съвременните технологии и сателитната навигация, тези обекти са обречени на изчезване.

В проекта са включени най-старият български морски фар в Шабла, фарът на Маслен нос, който наподобява средновековна крепост и приличащият на летяща чиния фар в Каварна, който също вече е в историята. 


Част от фаровете са във военни поделения, а един от тях се намира в резиденция Евксиноград. Към днешна дата фарът в Царево вече е подменен с бронзова фигура на тракийска богиня, „летящата чиния” е станала пластмасов силоз, а старият фар на нос Галата е на път да бъде погълнат от свлачище. Работата по проекта започва през 2014 г. и продължава до днес.

Редят 40 платна на Васил Маринов в изложба

За автора: Владимир Спасов, роден през 1968 г. в София, завършва Техническия университет-София. Изучава съвременно фотографско изкуство при Ивайло Стоянов. Работи в областта на концептуалната фотография, а от 2014 г. е част от майсторския клас на Ивайло Стоянов.

Има много самостоятелни изложби и участия във фестивали и изложения. Серията „Морски фарове” е публикувана в българското издание на сп. National Geographic, а през ноември 2016 г. е представена в Месеца на фотографията в Братислава. През ноември 2017 г. бургаският фар е показан в Ню Йорк, като част от зимното принт шоу на Ленс Кълчър.