Втори приют за бездомни кучета ще бъде изграден в Стара Загора. Той ще бъде на територията на Тракийския университет, а идеята за него срещна подкрепата и на кмета на община Стара Загора Живко Тодоров.

За изграждането на приюта е създадена фондация, в чийто Управителен съвет влизат заместни-ректорът на университета проф. Иван Въшин, холандския бизнесмен Хумберт Верхуел, директорът на Зоопарка в Стара Загора д-р Радослав Михайлов и представител на австрийска неправителствена организация.

„Все още не е сигурно какъв ще бъде капацитета на съоръжението. Имаме няколко типови проекта и в края на тази седмица ще се съберем отново Управителния съвет, за да решим дали някой от тях да изберем или ще правим нов. След това следват административните процедури като получаване на разрешително за строеж и други. Все още имам надежда, че до края на май-началото на юни ще сме готови", обясни пред Дарик проф. Иван Въшин.

Фондацията ще се грижи и за финансирането на проекта. „Затова в управителния съвет сме включили австрийски представител. Те имат опит и ще ни помогнат. Ще разчитаме и на неправителствени организации, но не и на държавата. Тя дава средства на общините, но те са недостатъчни, за да се справят с проблема с бездомните животни", допълни още проф. Въшин.