От началото на август 2018 г. Агенцията по заетостта стартира второто за тази година проучване сред работодателите за потребностите им от работна сила.  До 17 септември  работодателите отново могат директно в on-line анкетен формуляр да посочат обхвата, професиите, компетенциите, знанията и уменията на търсените от тях кадри.

В извадката за целенасочено анкетиране в Старозагорско попадат  254 фирми -172 от община Стара Загора, от община Казанлък – 44 бр., от община Чирпан – 11 бр., от община Раднево – 10 бр., от община Гълъбово – 9 бр., от община Гурково – 3 бр., от общините Павел баня и Братя Даскалови – по 2 бр. и 1 бр. от община Мъглиж.

Целта на проучването е да се получи информация за търсените от бизнеса през следващите 12 месеца професии, компетентности и умения на работната сила. Работодателите могат да посочат и очакванията си за необходимите след 3 години кадри, професионални направления или области на висшето и средното образование.

Агенцията по заетостта очаква работодателите да се включат активно в проучването, което ще даде полезна информация на всички участници в трудовия пазар, както и насоки за развитието на работната сила.