По традиция, в храм „Свети Йоан Предтеча“  казанлъчани отбелязаха 134 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Именно най-големият християнски храм в Казанлък е мястото, където през 1885 година пред събралото се множество е възвестена първата официална телеграма за истинското им освобождение.


„Великите сили, недоволни от създаването на една голяма българска държава, под руско влияние предизвикват ревизия на Санстефанска България и свикват Берлинския конгрес, с който разкъсват страната“, припомни в слово за дата 6 септември 1885 година и нейното историческо значение уредникът в Исторически музей „ Искра” Мариана Ибришимова.


Тя отбеляза, че стремежът на българите за обединена българска държава идва „след дълъг път на възстания и войни на българския народ“. „Няма българин, чужд на идеята за обединение и освобождение на останалите в турско робство земи“, разказа Мариана Ибришимова.


„Съединението е рядко срещан факт в българската история. Тук отпадат всякакви политически разногласия и пристрастия. Всички българи са обединени от идеята за обединение. Затова девизът „ Съединението прави силата” се превръща в национално послание и девиз, който стои над сградата на Народното събрание от 1911 година до днес и има своята валидност и в наше време. Защото в големия свят, когато големите нации отдавна са се идентифицирали, ние трябва да покажем поне национално единство и да помним: „Съединението прави силата!”.