За пореден ден жителите на селата Обручище и Мъдрец се събраха пред Старозагорската митрополия, за да настояват за среща с митрополит Галактион. Хората искат владиката да подпише за ремонта на църквите. И днес обаче Митрополията остана заключена.

"Преди година и половина решихме да кандидатстваме по мярка 322 от Програмата за развитие на селските райони за ремонт на църквите в двете села и тогава митрополит Галактион не възрази, подписа договора, спечелихме проекта и всичко беше наред", коментира кметът на Обручище Илия Марков.

Проектът за ремонта на храма "Св. Архангел Михаил" в селото бил за 640 хил. лв, а за църквата в Мъдрец, която носи същото име - 500 хил. лв. И в двете села хората са събрали буквално стотинка по стотинка няколко хиляда лева за оформяне на проектите и документацията. Проблемите започнали, когато се оказало, че сметките на двете църковни настоятелства в банка ДСК са били закрити поради необслужване и трябва да се подпише анекс към договора, за да се открият нови. Митрополит Галактион в началото бил съгласен, но в един момент се отметнал и заявил, че парите трябва да минат през банковата сметка на Старозагорската митрополия за ремонти на църкви и манастири.

"Сто пъти му казахме, че това не е възможно, защото от управляващия орган - Фонд "Земеделие", са категорични - парите могат да получат само бенефициентите по проекта в своя самостоятелна сметка", добави Марков. Въпреки това владиката заявил, че иска официално писмо от фонда дали това е така и от седмица-две спрял да си вдига телефона.



"Отговорът, които получихме гласи: "Епархията не е кандидат по мярката и исканата от старозагорския митрополит молба средствата да бъдат преведени по сметката на "Църкви и манастири" не може да бъде удовлетворена", разказа още Илия Марков.

Той допълни, че ще изчакат митрополит Галактион също да получи отговора и в понеделник отново ще дойдат, за да се опитат да се срещнат с него.