Пореден голям успех на международно състезание записаха талантливите ни малки математици. В Куала Лумпур Баян, Мая и Владо завоюваха бронзовите отличия в отборното състезание, бронз в индивидуалното грабна Баян!


Церемонията по награждаването на световното отборно състезание SInga, организирано от Сингапурската математическа асоциация, приключи току що в столицата на Малайзия Куала Лумпур,  съобщи координаторът на българското участие Любомир Любенов. В него участваха повече от 1000 ученици от 18 страни от 7 до 18-годишна възраст в три състезания – индивидуално, отборно и щафета.


Със специална покана от организаторите нашата страна бе представена от ученици от втори клас -  Мая Милойкова от 17 СУ  в София и старозагорците Баян Елкин и Владимир Цаклев, ученици от школата на фондация „Миню Балкански“ в с. Оряховица и 2 ОУ „П.Р. Славейков“, гр. Стара Загора.

В индивидуалното състезание учениците решаваха 25 задачи за 60 минути, за по 40 минути се проведоха и двете отборни състезания. 


В жестоката коккуренция на многобройните азиатски ученици и по учебна програма, която в България се учи в 4 клас, нашите се представиха геройски – бронзов медал спечели Баян  Елкин, а тримата старозагорци (Мая учи в София, но майка и Христина бе една от най-добрите в ГПЧЕ „Ромен Ролан“ ) Владо, Баян и Мая спечелиха бронзови медали в отборното състезание. Любопитна подробност е, че Владо и Баян се подготвяха при бившата директорка на Пето ОУ Емилия Крайнина, която е баба на бронзовия медалист Баян.

След състезанието тримата бронзови медалисти споделиха, че от сега се готвят за следващата квалификация  и за участие в Световното състезание  (WMI) през месец юли 2019 г. във Фукоока – Япония.


Квалификацията за участие в този световен форум ще се проведе в средата на февруари 2019 година в Стара Загора.