Въпреки трудния период, предизвикателствата на икономическата криза и антисиндикалните действия на държавата, относително успешно преодоляхме редица тежки изпитания и успяхме да запазим облика си на автентичен, национално отговорен синдикат на българските металоработници.
Това бе основният извод в почти едночасовия отчетен доклад на стария нов председател на Националната синдикална федерация„ Метал Електро" Асен Асенов.
Той получи поредния си мандат в Казанлък, в края на проведения тук и домакинстван от структурата на КНСБ в „Арсенал" 5-ти редовен конгрес на НСФ „Метал Електро".
87 делегати от 25 различни структури на синдиката взеха участие в работата на Конгреса. Скъп гост на делегатите - металоработници бе и лидерът на КНСБ Пламен Димитров.




В доклада си за отчетния 5 годишен период Асенов очерта основните проблеми,  пред които се е изправила синдикалната федерация, като не спести трудностите в диалога с последните две правителства, разногласията в браншовите структури, отражението на кризата в предприятията от металообработването , проблемите, свързани с условията на труд, сериозния дефицит на квалифицирани кадри и нуждата от експертен потенциал по места.
Членството в ЕС не дава нищо наготово, за всяко нещо се изисква упорит труд и борба за промяна към по-добро. Изисква се национална стратегия за развитие на индустрията като основа за бъдещо устойчиво развитие, нещо което за съжаление не направиха представителите и на двете последни правителства: на Тройната коалиция и на ГЕРБ, каза в доклада си Асен Асенов.


Той отдели значително място и на отражението на икономическата криза в предприятията от НСФ „Метал Електро" и на предприетите мерки от страна на синдикалистите за запазване на работните места в кризата. Последните няколко трудни години са се отразили и на структурното състояние и членската маса на НСФ. От над 50, в началото та отчетния петгодишен период, на финала на миналата година те са били47, с малко над 7 хиляди члена. Най- многобройната структура в редиците на НСФ „Метал Електро" е тази на КНСБ „Арсенал" , наброяваща 3 500 човека.
Отчетният петгодишен период за синдикалната федерация , съвпадащ с десетгодишното финализиране на приватизационните процеси в предприятията от металообработването, не е довел до очакваното увеличение на чуждестранните инвестиции в този сектор и те са още много ниски, бе казано още в доклада. Не се е променила към добро и структурата на производство, българското машиностроене продължава да се развива без да има крайно изделие, което в периоди на кризи има пагубно отражение върху фирмите и заетите в тях, подчерта още Асен Асенов.


Задълбочаващата се икономическа криза и все по-сериозните предизвикателства пред световния капитал налагат и нови задачи пред синдикалистите в цял свят, бе заявено още на форума. В този смисъл една от основните задачи синдикализма, и в частност на българския, ще е в окрупняването на структурите и тяхното организационно укрепване, с цел да се отговори на повсеместната глобализация на капитала. Глобализацията на капитала, налага глобализация на синдикалното пространство, заяви Асенов и подчерта, че през настоящата година ще има обединителни Конгреси на Европейската и Световна индустриална синдикална организация.
Какъв ще е ефектът от това, ще покаже бъдещето. Но по-важно е как ще реагираме ние- като активни участници или наблюдатели, заяви новоизбраният председател на НСФ „Метал Електро". Форумът в Казанлък избра нови ръководни органи, прие изменения в Устава на организацията и Програма за действие за следващия 5 годишен период.